• Actualitat
  • /
  • Tost: 'Hem de canviar de paradigma, passant de consumir productes a consumir serveis'

ACTUALITAT


Tost: 'Hem de canviar de paradigma, passant de consumir productes a consumir serveis'
02 de desembre del 2015 / Bones pràctiques

El director de l’Agència de Residus de Catalunya aposta per maximitzar la utilitat dels productes reduint a la vegada el consum de recursos durant la Jornada de Prevenció de Residus "Desmaterialització: Fer més amb menys”, en el marc de la VII Setmana Europea de la Prevenció de ResidusEl director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha fet una crida aquest matí a maximitzar la utilitat dels productes reduint a la vegada el consum de recursos, un concepte conegut com a desmaterialització. Es tracta d’una estratègia que inclou el consum responsable, l’economia circular i el tractament del residu com a recurs. Segons Tost, ‘hem de canviar de paradigma, passant de consumir productes a consumir serveis’. La desmaterialització, precisament, és el tema central de la XIII Jornada de Prevenció de Residus que s’està celebrant avui a l’Auditori ONCE de Barcelona i que Tost ha obert. La jornada està emmarcada en la VII Setmana Europea de la Prevenció de Residus, en coordinació amb 40 regions de 33 països europeus. A Catalunya s’hi estan desenvolupant aquests dies un miler d’accions relatives a la prevenció.  

La XIII Jornada de Prevenció de Residus

La jornada està debatent sobre economia circular, orientada a la desmaterialització, per a una menor generació de residus i un ús més eficient dels recursos. En concret, s’hi estan explorant propostes sobre desmaterialització i coneixent, de manera pràctica, a través d'un taller, com s’apliquen actualment les propostes de desmaterialització en el marc de la prevenció de residus i l’economia circular.

Hi han intervingut ponents destacats com Walter R.Stahel, un dels líders mundials més influents i autor de diverses publicacions de referència sobre l’economia circular, fundador i director de The Product-Life Institute, i Karolina d’Cunha, de la Unitat d’Ecoinnovació i Economia Circular de la Comissió Europea.  

Per a aquesta tarda està previst un taller pensat per oferir alternatives que mostren com és possible gaudir dels serveis de molts productes sense necessitat de tenir-los.

Desmaterialització: Fer més amb menys

Desmaterialització vol dir utilitzar menys o cap material per lliurar el mateix nivell de funcionalitat per a l’usuari. Això inclou dos aspectes: Passar dels productes als serveis i millorar  la utilització de material. 

·     Dels productes als serveis

Substituir productes per serveis, compartir i llogar productes o organitzar serveis en grup en lloc de fer-ho a títol individual són estratègies per a la desmaterialització. En la vida quotidiana això pot implicar, per exemple,  el lloguer d’eines del veí o company de treball, formar part d’una xarxa d’intercanvi de cotxe enlloc de posseir un cotxe, o escoltar música a través dels sistemes de distribució de música digital en lloc de comprar CDs. 

·     Millorar la utilització de material

Un altre aspecte de la desmaterialització és la reducció absoluta o relativa de la quantitat de materials que es requereixen per satisfer les necessitats de la societat. Això inclouria l’augment de l’eficiència en l’ús dels material (utilitzant menys materials per a una funció específica), emprar materials de substitució (l’intercanvi de materials pesats amb materials lleugers) i també la reutilització de productes. 

Polítiques de la Generalitat per afavorir la desmaterialització 

L’ARC té en marxa el Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya 2013-2020 (PRECAT20). El programa contempla unes línies estratègiques d’acció relacionades directament o indirecta amb la desmaterialització: Potenciar els residus com a recursos; reduir la generació de residus, impulsant la prevenció i reutilització; fomentar la preparació per a la reutilització; incrementar la valorització des d’una òptica de l’economia circular i baixa en carboni; i impusar el sector de residus català com un referent tècnic, ecomòmic i legal.

Entre d’altres, algunes iniciatives en aquesta línia són:

·   L’Estratègia Catalana d’Ecodisseny (ECODISCAT), que fomenta  l’ecodisseny com a eina d’ecoinnovació. Té l’objectiu de promoure l’economia circular, a través del reciclatge i una major sostenibilitat en el moment de produir productes. Incideix en l’eficiència en l’ús dels recursos i la reducció de l’impacte ambiental.

·   El Premi Catalunya d’Ecodisseny. Aquest Premi és una evolució del Premi Disseny per al Reciclatge que l’ARC convoca des de l’any 2001, tot i ampliant el seu abast per tal d’integrar tots els aspectes que intervenen en la sostenibilitat dels productes -estalvi de recursos, disseny de nous models de consum, optimització del fi de vida, etc-.

·   Simbiosi industrial. S’està creant una xarxa de multi-oferents i multi-demandants que maximitzi els beneficis dels intercanvis per les empreses. Ha de tenir incidència en els beneficis empresarials tot compartint recursos i coneixements. Ara mateix s’està fent una prova pilot a Manresa.

·   Gestió de Subproductes. Els residus es poden utilitzar directament com a matèries primeres d’altres produccions o com substituts de productes comercials. Per això hi ha un servei online gratuït per potenciar l’aprofitament i que és una eina que pot reduir despeses a les empreses.